Helse

Viser til Borzoi Club of America (BCOA) som i samarbeid med Orthopedic Foundation for Animals (OFA) har kommet fram til hvilke
helsemessige utfordringer vår rase er mest utsatt for.  Disse utfordringene er i hovedsak :  

  • DM (Degenerative Myelopati) ‘nervesykdom’,  DNA test utføres ved bestilling av test fra laboratorium.    Se www. Borzoi_Breed_Archive for å finne tilgjengelig helseinformasjon ved søk på hundens navn.  NB: Info er gitt frivillig fra hundens eier/oppdretter.
  • Øyesykdom,  øyelysning utføres hos Veterinær som er spesialist på øyesykdommer.   Se NKK Dogweb, for tilgjengelig info på navn.
  • Hjertefeil,  testes hos en Veterinær som er cardiolog.  Se NKK Dogweb,  for tilgjengelig info på navn.
  • Feil i stoffskiftet,  Thyroid-mangel testes med blodprøve hos veterinær som analyseres i et laboratorium, noe eieren får tilsendt informasjon om.

To andre tester er også relevante fra BCOA og OFA.com,  men ikke påkrevet for å oppnå CHIC sertifikat.  (* se nedenfor):

  • Hofteleddsdysplasi
  • Albueleddsdysplasi

OFA (offa.com) er en non-profit organisasjon som jobber for dyrenes velferd.  De har fremmet helsetesting med publisering av resultatet,  for å øke kunnskapen om helseutfordringer innen de fleste hunderaser, inklusive Borzoi.  Et viktig poeng er å offentliggjøre resultatet av testingen,  slik at kunnskapen skal komme oppdrettere innen rasen tilgode.  Derfor premieres de hunde-eiere som helsetester sinehunder for alle tester OG samtidig signerer på å offentliggjøre resultatene.

Premien er et personlig CHIC-nummer,  et helse sertifikat for hunden.  I tillegg ytes pengepremier i USA når en helsetestet borzoi vinner på utstilling.  Les gjerne mer om dette på offa.com.  I OFA databasen er all helseinformasjon fritt tilgjengelig, finn info ved å søke på hundens navn.  Det er over 800 Borzoier som har oppnådd å få CHIC nummer og det første certifikatet er også oppnådd for en Norsk tispe i 2019.

I tillegg viser vi til:      Rasespesifikk avsstrategi (RAS) for Borzoi (finnes også på hjemmesiden for Norsk Myndeklubb (NMK) for rasen Borzoi).

Klikk her